Bijna iedereen in Nederland heeft een fiets en ontzettend veel mensen gebruiken hem dagelijks. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je fiets goed wordt onderhouden, zodat hij niet onnodige schade oploopt. Niet iedereen weet echter hoe dit moet. Daarom ga ik in dit blog verder uitleggen hoe je nou precies je fiets kan onderhouden.

Houd je fiets schoon

Misschien wel het makkelijkste wat je kan doen om je fiets te onderhouden is door hem regelmatig schoon te maken. Dit doet een aantal dingen voor je fiets. Allereerst ziet je fiets er simpelweg beter en netter uit. Daarnaast wordt zo een ophoping van vuil voorkomen, wat ervoor kan zorgen dat je fiets onnodig beschadigd raakt. Het voorkomt ook roestvorming, wat verder je fiets aan kan tasten.

Kleine onderhoud uitvoeren

Soms zijn er kleine gebreken aan je fiets, die je zelf kan oplossen. Zo kan je makkelijk de fiets regelmatig ontvetten en insmeren, zodat de ketting, derailleur en remmen goed blijven lopen. Ook kan je zelf de remmen controleren om te kijken of ze nog goed werken. Hoe je dit doet hangt wel af of je remblokken of schijfremmen heeft. Daarnaast kan je ook vaak zelf je banden onderhouden. De makkelijkste vorm van onderhoud is natuurlijk om de bandenspanning optimaal te houden, door ze regelmatig op te pompen. Daarnaast kan je ook een stapje verder gaan door te leren hoe je een binnenband moet plakken en vervangen. Zo kan je al snel een best redelijke hoeveelheid aan de nodige onderhoud voor je fiets doen.

De fietsenmaker

Ander onderhoud is simpelweg te groot om uitgevoerd te worden door jezelf. Als dit het geval is dan moet je vrijwel gegarandeerd een bezoek brengen aan een fietsenmaker als Fietsenmaker Hengelo. Zij doen de grote reparaties aan je fiets, die jij zelf niet kan doen. Ook kunnen zijn regelmatige checks doen op je fiets, om zeker te weten dat het niks mankeert. Op deze manier wordt je fiets extra goed behandeld, en worden de grote problemen met expertise opgelost.

Hopelijk weet je nu iets beter hoe je je fiets goed kan onderhouden. Pas het vooral toe en de fiets zal nog jaren meegaan!